VERGİ ABSÜRTLERİ
Vergi, devletin kamu harcamalarını karşılamak için vatandaşlardan aldığı zorunlu bir ödemedir. Vergi ödemek herkesin yasal bir görevi olsa da, bazen vergilerin adaletsiz, mantıksız veya komik olduğunu düşünebiliriz. Tarihte de birçok devlet, çeşitli nedenlerle ilginç vergiler uygulamıştır. İşte tarihte uygulanmış en garip vergilerden bazıları:
**Özgürlük vergisi:** Antik Roma'da köleler belli bir süre sonunda veya bedel ödeyerek özgürlüklerine kavuşabiliyordu. Roma devleti, bedel ödeyerek özgür kalan kölelerin özgürlükleri için vergi ödemesini istiyordu .
**Sabun vergisi:** Ortaçağ’da Avrupalı devletler sabuna vergi uyguluyordu. Sabun vergisi İngiltere’de 1835’e kadar yürürlükte kaldı . Sabun kullanımını azaltan bu vergi, hijyen ve sağlık sorunlarına yol açtı.
**Şömine vergisi:** 1660 yılında İngiltere şöminelere vergi uygulamaya başladı. Halk da vergiden kaçmak için şöminelerinin önünü tuğlayla kapattı. Vergi 1689’da yürürlükten kalktı . Şömine vergisi, evleri soğuk ve rutubetli hale getirdi.
**Pencere vergisi:** Yine İngiltere tarafından uygulanan başka bir vergi de pencere vergisiydi. 1696’da yürürlüğe giren vergi sonrasında evlerde çok az pencere yapılmaya başlandı. İnsan sağlığını tehdit ettiği anlaşılan uygulamaya 1851’de son verildi . Pencere vergisi, evleri karanlık ve havasız bıraktı.
**Tuğla vergisi:** İngiltere'nin uyguladığı bir başka vergi olan tuğla vergisi, inşaat sahiplerinin kullandıkları tuğla başına vergi ödemesini şart koşuyordu. İnşaatçılar da tuğla sayısını azatlmak için daha büyük tuğlalar kullanmaya başladı. Hükümet de cevap olarak büyük tuğlalara yüksek vergi koydu. Vergi 1850'de yürürlükten kalktı . Tuğla vergisi, mimariyi etkiledi.
**Sakal vergisi:** Rus Çarı Büyük Petro, 1705 yılında sakalı vergiye bağlayarak Rus erkeklerini tıraş olmaya yönlendirdi. Petro, böylelikle Rusların daha Batılı göründüğünü düşünüyordu . Sakal vergisi, erkeklerin kişisel tercihlerine müdahale etti.
**Tuz vergisi:** Fransa'nın uyguladığı tuz vergisi halkta büyük öfkeye yol açarak 1789'daki Fransız Devrimi'ne katkıda bulundu . Tuz, hem beslenme hem de gıda saklama açısından önemli bir maddedir. Tuz vergisi, halkın temel ihtiyacını zorlaştırdı.
**Duvarkağıdı vergisi:** İngiltere 1712’de desenli duvarkağıtlarına vergi getirdi. İnşaatçılar da ev yaparken düz duvarkağıtları yapıştırıp onları daha sonra boyayarak vergiden kaçmanın yolunu buldu . Duvarkağıdı vergisi, ev dekorasyonunu sınırladı.
**Şapka vergisi:** İngiltere 1784 yılında bu kez de şapkalara vergi getirdi. Vergiden kurtulmak isteyen şapka imalatçıları ürettikleri ürünlere “şapka” demekten vazgeçti. Hükümet de karşılık olarak başa giyilen her şeye vergi getirdi. Vergi 1811’e kadar yürürlükte kaldı . Şapka vergisi, moda sektörünü etkiledi.
**Mum vergisi:** İngiltere 1789 yılında muma vergi getirdi. Devlet evde mum üretimini yasaklayarak mum imalatını lisansa bağladı. Uygulamanın 1831’de sona ermesiyle mumun popülaritesi hızla arttı . Mum vergisi, aydınlatma maliyetini arttırdı.
**Televizyon vergisi:** İngiltere'de halen uygulamada olan bir vergi. Evinde televizyonu olan her vatandaş yıllık vergi ödemek zorunda. Görme engelliler ise televizyonu göremeyip sadece dinledikleri için verginin yarısını ödüyorlar. Televizyon vergisi, medya tüketimini kısıtladı.
**Bekar erkek vergisi:** Bizde de garip vergiler gündeme gelmiş. Tek parti döneminde Yozgat milletvekili Süleyman Sırrı Bey, bekar erkeklerden vergi alınmasını istemiş. Buna ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar ”evlenmedim, evlenmeyi de düşünmüyorum, bekarlığın ceremesi kaç lira ise çekmeye hazırım” diye cevap yazmış. Bekar erkek vergisi, evlilik kurumuna müdahale etti.
**Bıyık vergisi:** Uruguay'ın Durazno kent meclisi 1867 yılında erkeklere bıyık vergisi koydu. Bıyık vergisi, erkeklerin kişisel tercihlerine müdahale etti.
Bu yazıda tarihte uygulanmış en garip vergilerden bazılarını öğrendik. Bu vergilerin çoğu halkın tepkisine neden olmuş ve kaldırılmıştır. Bazıları ise halen devam etmektedir. Vergilerin adaletli, mantıklı ve makul olması gerektiğini anlıyoruz.
0 Yorumlar