Selahaddin Eyyübi ve Kudüs'ün Fethi-Huzura Davet

 Selahaddin Eyyübi ve Kudüs'ün Fethi


Selahaddin Eyyübi Kimdir?


Selahaddin Eyyübi, 12. yüzyılda yaşamış, Müslüman Türk-Kürt kökenli bir devlet adamı, asker ve hükümdardır. Haçlılara karşı verdiği mücadelelerle tanınır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin veziri, Mısır Eyyubi Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı, Suriye ve Yemen'in fethedilmesiyle de Ortadoğu'nun en güçlü hükümdarı olmuştur. En büyük başarısı ise 1187 yılında Kudüs'ü Haçlılardan geri almasıdır.



Kudüs'ün Fethinin Sebepleri


Kudüs, hem Yahudiler hem de Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal bir şehirdir. İslam peygamberi Muhammed'in mirac mucizesinin gerçekleştiği yer olarak kabul edilir. Bu nedenle Müslümanlar için önemli bir ibadet merkezidir. Ancak 1099 yılında Birinci Haçlı Seferi sırasında Hristiyan Haçlılar tarafından işgal edilmiş ve Kudüs Krallığı kurulmuştur. Haçlılar, Kudüs'ü ele geçirdikten sonra Müslümanlara ve Yahudilere zulmetmiş, kutsal mekanları tahrip etmiş ve binlerce insanı katletmiştir. Bu durum, İslam dünyasında büyük bir tepki ve üzüntü yaratmıştır. Selahaddin Eyyübi de bu zulme son vermek ve Kudüs'ü tekrar İslam topraklarına katmak için harekete geçmiştir.


Hazırlıkları


Selahaddin Eyyübi, Kudüs'ün fethi için uzun yıllar boyunca hazırlık yapmıştır. Öncelikle Mısır'da kurduğu Eyyubi Devleti'ni güçlendirmiş, ardından Suriye'de bulunan Haçlı devletleriyle savaşarak topraklarını genişletmiştir. Bu arada Haçlılar arasında da çeşitli anlaşmazlıklar çıkmış, bazıları Selahaddin Eyyübi ile barış yapmaya yanaşmıştır. Selahaddin Eyyübi, bu fırsatı değerlendirerek Haçlıların birlik olmasını engellemiş ve onları zayıflatmıştır. Ayrıca İslam dünyasından da destek toplamış, Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'dan asker yardımı almıştır. Böylece büyük bir ordu kurmuş ve Kudüs'e doğru yola çıkmıştır.


Bölgenin O Gün Ki Durumu


Selahaddin Eyyübi'nin Kudüs'e doğru ilerlediği dönemde, bölgede Haçlıların kurduğu dört devlet vardı: Kudüs Krallığı, Antakya Prensliği, Trablus Kontluğu ve Edessa Kontluğu. Bu devletler arasında siyasi ve dini çekişmeler yaşanmaktaydı. Ayrıca Haçlıların yönetimindeki topraklarda yaşayan Müslümanlar da baskı altındaydı. Selahaddin Eyyübi'nin ordusu ise yaklaşık 80 bin kişiden oluşuyordu. Bunların 20 bin kadarı atlı askerdi. Ordunun büyük bir kısmını Türkler, Kürtler, Araplar ve Berberiler oluşturuyordu.


Fethin Gerçekleşmesi ve Sonrası


Selahaddin Eyyübi'nin ordusu, 1187 yılının Temmuz ayında Tiberias Gölü yakınlarında Haçlı ordusuyla karşılaştı. Burada yapılan Hıttin Muharebesi'nde Selahaddin Eyyübi, Haçlıları büyük bir yenilgiye uğrattı. Haçlı ordusunun komutanı ve Kudüs Kralı Guy de Lusignan esir alındı. Bu zaferden sonra Selahaddin Eyyübi, Kudüs'e doğru ilerlemeye devam etti. Yolda birçok Haçlı kalesini ele geçirdi. 20 Eylül'de Kudüs'ün önüne geldi. Şehir, Haçlıların elindeki son kaledir. Selahaddin Eyyübi, şehri kuşatmaya aldı. Kuşatma 12 gün sürdü. 2 Ekim'de şehir teslim oldu. Selahaddin Eyyübi, Kudüs'ü fethettiğinde, Haçlılara karşı merhametli davrandı. Onlara can güvenliği ve serbestçe ayrılma hakkı verdi. Ayrıca şehirdeki Hristiyan ve Yahudi mabetlerine dokunmadı. Böylece Kudüs, 88 yıl sonra tekrar Müslümanların eline geçti.


Selahaddin Eyyübi'nin Kudüs'ün fethi, tarihte bir dönüm noktasıdır. Bu olay, Haçlıların Ortadoğu'daki varlığına büyük bir darbe vurmuştur. Ayrıca İslam dünyasında birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmiştir. Selahaddin Eyyübi, hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından saygı ve hayranlıkla anılan bir liderdir. Onun adına yazılmış pek çok eser, şiir ve destan vardır. Bugün de Kudüs'ün fethi, Müslümanlar için gurur kaynağıdır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar