HAYATTA HER ŞEYI BAŞAR-TEK BİR DUA İLE


 Hz Şuayb Peygamberin Tevekkül ve İnancının Örneği



قَالَ يَٰقَوْمِ أَرَءَيْتُمْ إِن كُنتُ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّى وَرَزَقَنِى مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًا ۚ وَمَآ أُرِيدُ أَنْ أُخَالِفَكُمْ إِلَىٰ مَآ أَنْهَىٰكُمْ عَنْهُ ۚ إِنْ أُرِيدُ إِلَّا ٱلْإِصْلَٰحَ مَا ٱسْتَطَعْتُ ۚ وَمَا تَوْفِيقِىٓ إِلَّا بِٱللَّهِ ۚ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ
Kâle yâ kavmi e reeytum in kuntu alâ beyyinetin min rabbî ve rezekanî minhu rızkan hasenâ(hasenen), ve mâ urîdu en uhâlifekum ilâ mâ enhâkum anh(anhu), in urîdu illel ıslâha mesteta’tu, ve mâ tevfîkî illâ billâh(billâhi), aleyhi tevekkeltu ve ileyhi unîb(unîbu).
Şu’ayb, şöyle dedi: “Ey kavmim! Söyleyin bakayım, ya ben Rabbimden gelen açık bir delil üzere isem ve katından bana güzel bir rızık vermişse!. Ben size yasakladığımı kendim yapmak istemiyorum. Ben sadece gücüm yettiğince (sizi) düzeltmek istiyorum. Başarım ancak Allah’ın yardımı iledir. Ben sadece O’na tevekkül ettim ve sadece O’na yöneliyorum

Hz. Şuayb, kavmine Rabbinden gönderilmiş bir peygamber olarak önemli bir misyon üstlenmiştir. Kendisine verilen görevi yerine getirirken, Allah'ın kendisine sunduğu açık deliller ve rızıklarla desteklenmiştir. Şuayb Peygamber, kavmini uyarırken şöyle demiştir: "Ey kavmim! Söyleyin bakayım, ya ben Rabbimden gelen açık bir delil üzere isem ve katından bana güzel bir rızık vermişse! Ben size yasakladığımı kendim yapmak istemiyorum. Ben sadece gücüm yettiğince (sizi) düzeltmek istiyorum. Başarım ancak Allah’ın yardımı iledir. Ben sadece O’na tevekkül ettim ve sadece O’na yöneliyorum."

Bu sözler, Şuayb Peygamberin derin bir inanç ve tevekkül örneğini ortaya koymaktadır. O, Allah'ın gönderdiği bir peygamber olarak kendisine verilen görevi yerine getirmek için Rabbine sığınmıştır. Açık bir delil üzere olduğunu ifade eden Şuayb Peygamber, Rabbinden gelen ilahi vahyi açık bir şekilde ortaya koyarak kavmini uyarırken gücünü ve otoritesini Allah'tan aldığını vurgulamıştır.

Şuayb Peygamber, kavmini Allah'ın emirlerine uymaları konusunda uyarırken, kendisinin de bu emirleri yerine getirme konusunda öncülük etmek istemiştir. O, kavmine yasakladığı şeyleri yapmaktan kaçınmış ve onlara doğru yolu göstermeye çalışmıştır. Kendisinin yasakladıklarını yapmak yerine, Şuayb Peygamber sadece kavmini düzeltmek ve doğru yola yönlendirmek için gücünü kullanmıştır.


Ancak Şuayb Peygamberin başarısı sadece kendi çabalarına dayanmamıştır. O, başarısını sadece Allah'ın yardımıyla elde etmiştir. Tevekkülünün bir ifadesi olarak, Şuayb Peygamber sadece Allah'a güvenmiş ve sadece O'na yönelmiştir. İnançla birlikte, kavmini Allah'ın yoluna çağırmış ve onlara doğru yolu göstermeye çalışmıştır.

Şuayb Peygamberin bu dua cümlesi, insanlara güvenin ve başarının kaynağının sadece Allah olduğunu hatırlatır. O, kendi çabalarıyla insanları düzeltmek ve doğru yola yönlendirmek istemiş, ancak başarısının gerçek kaynağının Allah olduğunu bilmiştir. Bu dua aynı zamanda, insanların Allah'a tevekkül etmeleri gerektiğini ve O'na güvenmeleri gerektiğini vurgular.

Şuayb Peygamberin bu dua cümlesi, inanç, tevekkül ve doğru yolu gösterme konularında bizlere önemli dersler sunmaktadır. İmanımızı güçlendirmeli, Rabbimize olan güvenimizi pekiştirmeli ve başarıyı sadece O'ndan beklemeliyiz. Aynı şekilde, insanları doğru yola çağırmak için çabalarımızı sarf etmeli ve başarının Allah'ın yardımıyla mümkün olduğunu unutmamalıyız.

Şuayb Peygamberin bu dua cümlesi, hem geçmişteki bir peygamberin güçlü imanına ve tevekkülüne örneklik etmektedir hem de günümüzde bizlere rehberlik etmektedir. İmanımızı güçlendirerek, Allah'a sığınarak ve O'na yönelerek hem bireysel hayatlarımızda hem de toplum olarak başarıya ulaşabilir ve doğru yolu gösterebiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar